sahabat-2 !

my little cuttiest sweet hearts !

"TATAW ~ :)" tu lha jawapan aq ble org tnye "KNPE SKE KATAK ??"

haha ! katak tu unik ble aq tgk . skrg aq da tgle2 kann katak y chumill tuh . aiyakkk !

Apa itu katak ? prtnyaan ke neyh ?? ehehe ! meyh kongsi cked ~

Katak ialah sejenis haiwan amfibia dalam susunan Anura (bermaksud "tidak berekor", dari bahasa Greekan-, tanpa + oura, ekor), dahulunya digelarSalientia (bahasa Latin saltare, "melompat"). Katak dewasa bercirikan kaki belakang yang panjang, badan yang pendek, jari berselaput, mata jongang dan ketiadaan ekor. Kebanyakan katak menjalani hidup mata jongang, tetapi juga mudah bergerak di daratan dengan melompat atau memanjat. Katak biasanya bertelur di lopak, kolam atau tasik; dan larvanya, iaitu berudu, berinsang dan bertumbuh dalam air. Katak dewasa merupakan haiwan magingyang gemar memakan haiwan artropod (terutamanya serangga), annelid dan gastropod. Katak paling dikenali dengan bunyi menguaknya yang boleh kedengaran tanpa kira siang atau malam, terutamanya ketika musim mengawan.
Katak boleh didapati dari kawasan tropika ke subartik, tetapi kebanyakan spesis katak terdapat di hutan hujan tropika. Katak merupakan antara kumpulan vertebrata yang paling banyak kepelbagaian, merangkumi lebih 5,000 spesis yang dikenali. Namun begitu, populasi spesis katak tertentu kian merosot.
Katak dan kodok sering dibezakan berdasarkan wajahnya yang disebabkan penyesuaian yang tertumpu kepada persekitaran kering di kalangan haiwan yang bergelar kodok; bagaimanapun, pembezaan ini tiada dasar taksonominya. Satu-satunya famili yang diberi nama am "kodok" secara eksklusif ialah Bufonidae, tetapi banyak spesis dari famili lain turut dipanggil "kodok," dan spesis di bawah genus kodok Atelopus digelar "katak badut" (harlequin frogs).

n nakk kongsi gmba y aq amek smlm at dlm blik ~ alamak !! he3 ~

hope korg enjoy lha yekk !
assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

by : sowad

2 org cakap-2:

am_kirara said...

aku x takut benatang ni sbb aku selalu sepak bila jmpe..tp aku geli nk pgg

aien sowad said...

la , gli gakk . ite takk ponn . :p

semua catatan adalah hak milik Nurul Ain Nahar @ Si Kenitt